GASTROTECA.CAT

Àrea de Gastronomia

Laura Martí
E-mail: laura.marti@gencat.cat
Telèfon: 93 552 48 20

Gastroteca.cat és el portal de comercialització de referència dels productes agroalimentaris de Catalunya. La web, gestionada per Prodeca-DARP, és un canal interactiu al servei dels consumidors i els professionals del sector (productors, elaboradores, artesans alimentaris, botiguers, distribuïdors, restauradores, cuiners, gastrònoms, promotors del turisme gastronòmic…) i de les entitats que treballen al voltant dels nostres aliments que té l’objectiu de potenciar la seva competitivitat i afavorir el seu accés als mercats, tot interactuant conjuntament amb altres iniciatives de l’àmbit comercial, gastronòmic i turístic.

 

Què hi trobem a Gastroteca?

Concebuda com a eina divulgativa i de consulta, Gastroteca incorpora actualment més de 1.500 productors, elaboradores i comerços; 800 restaurants; 300 fitxes de productes locals i un centenar de vídeos de receptes de cuina tradicional catalana. 

Gastroteca inclou més de 300 productes locals amb una fitxa informativa on hi consta el territori d’on provenen i les seves propietats i atributs nutricionals, així com la seva temporalitat i si compten amb distintius d’origen i qualitat.

Gastroteca disposa de més de 1.500 productors/es i elaboradors/es amb la seva corresponent fitxa informativa amb geolocalització, foto i enllaços.

  1. Compra a pagès: identifica els productor/es del sector agroalimentari que disposen del segell de Venda de Proximitat acreditat pel DARP.
  2. Compra a l’elaborador: proporciona el cens dels elaboradors/es del sector agroalimentari que transformen productes inclosos al catàleg i/o produïts a Catalunya, els elaboradors inclosos al Registre d’Artesania Alimentària de Catalunya, i els elaboradors/es adherits a gremis com el GECAN (Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural) o a associacions com ACREFA.
  3. Compra a l’establiment: mostra els establiments comercials, botigues, agrobotigues, distribuïdors alimentaris, cooperatives agràries, cooperatives de consum, mercats i productors que fan venda directa, així com les empreses que fan venda de productes agroalimentaris per internet, sempre que com a mínim el 50% del total de referències estiguin produïdes o elaborades a Catalunya.

En aquesta categoria s’identifiquen més de 800 restaurants, caterings, allotjaments rurals, hotels i cases de menjar que:

  1. Ofereixen com a mínim un 35% de producte local en l’elaboració des plats i fan constar a la carta el seu nom, procedència i/o distintiu d’origen i qualitat.
  2. Compten amb almenys un 35% de vins i caves de la seva carta amb denominació d’origen catalana o estan produïts a Catalunya.
  3. Incorporen un terç dels plats oferts a la carta propis de la cuina tradicional catalana, o bé interpretacions creatives d’aquesta

 

Noves seccions

El portal web presenta dues noves seccions: l’anomenada Ecoteca que es converteix en un aparador dels operadors de producte ecològic a Catalunya i l’apartat Al Món que localitza sobre el mapa restaurants i botigues on trobem producte català més enllà de les nostres comarques.

La nova Gastroteca compta amb un blog, que es publica amb una freqüència setmanal, per posar en valor els nostres productes de proximitat i els agents que hi treballen a l’entorn per potenciar-ne el consum.

A més, la resta de continguts relacionals de Gastroteca també s’han modernitzat. Les seccions principals de la web es completen amb un centenar de Receptes de cuina tradicional catalana revisades i actualitzades a nivell visual amb vídeos explicatius d’un minut; l’Agenda d’esdeveniments gastronòmics (fires, tastos, mostres...) localitzats a Catalunya i vinculats al producte agroalimentari; i les Rutes creades adhoc per incentivar la promoció turística vinculada a l’interès gastronòmic.

 

Una oportunitat per als productors/es i elaboradors/es

La inscripció a Gastroteca.cat és gratuïta i es pot realitzar fàcilment des d’un formulari d’alta específic per a productors, elaboradores, restauradors o punts de venda. Els establiments que serveixen o venen productes catalans a la resta del món també disposen d’un formulari propi.

Gastroteca.cat ofereix una fitxa visible en línia que els mateixos membres de la comunitat poden auto-gestionar. La comissió tècnica del portal comprova totes les altes abans de publicar-les, vetllant per una informació veraç i de qualitat.

 

Antecedents i projecció

La Generalitat de Catalunya va configurar la web a finals de 2007 en el marc del Programa de Comercialització Alimentària amb la finalitat de promoure els productes agroalimentaris locals, incentivar-ne el seu coneixement i consum, i generar un impacte favorable en tota la cadena d’aquest sector, és a dir, productors, distribuïdors i consumidores.

El portal va estar aturat durant un anys. Al 2017 se’n va traspassar la gestió a Prodeca que l’ha renovat en continguts i abast per rellançar-lo. Gastroteca.cat ha estrenat imatge de marca, millorat la usabilitat i interactivitat i ha ampliat els apartats amb l’objectiu de reforçar el seu posicionament com a gran aparador per als productors/es.

Tot i la inactivitat dels darrers anys, Gastroteca.cat rep una mitjana de 1.500 visites diàries (45.000 al mes-Font: Google Analytics). El seu posicionament entre els buscadors és molt bo i per a molts productors/es catalans/es suposa una millor visibilitat en línia. La seva àmplia base de dades constitueix el major directori digital d’empreses i actors alimentaris.