22.04.22

Barcelona, capital dels productes del mar durant la Seafood 2022

Aquest dimarts 26 d’abril comença a Barcelona la fira Seafood Expo Global, el saló més gran del món dedicat al sector de la pesca i el marisc i durant els tres dies que duri l’esdeveniment Catalunya es convertirà en principal aparador internacional dels productes del mar.

El conjunt del sector del peix de Catalunya hi serà present a través del Catalonia HUB (Hall 2, Estand 2H501), el pavelló institucional de la Generalitat de Catalunya, que exposarà el seu potencial agroalimentari, econòmic i gastronòmic girant al voltant dels principals valors del sector: governança, sostenibilitat, innovació i qualitat

Així mateix, a l’edició d’enguany de la Seafood hi participaran una quinzena d’empreses i entitats catalanes vinculades al sector del peix i marisc sota la marca agroalimentària “Catalunya, on el peix és cultura”, a l’estand organitzat per PRODECA – Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (Hall 2, Estand 2G501 i Estand DH401), amb l’objectiu de donar suport a la seva tasca de comercialització exterior i posicionament internacional. 

Empreses participants sota la marca “Catalunya, on el peix és cultura”:

 • BARRUFET SA – Barcelona 
 • MERCABARNA – GMP - Barcelona
 • IBERDIGEST SL – Alt Empordà
 • FEDERACIÓ NACIONAL CATALANA DE CONFRARIES DE PESCADORS
 • COMERCIAL DE PESCADOS MAR FISH SL – Barcelonès
 • COCEDERO DE MARISCOS SA – Barcelonès
 • PH7 FOOD TECHONOLOGY – Baix Llobregat
 • BARRUFET CONGELADO – Barcelonès
 • ALFRISA – Vallès Occidental
 • EUROPEIX SA – Maresme
 • EASYFISH SL – Gironès
 • LABORATORIO FISH&TECH SLU – Baix Llobregat
 • DPA SEAFOOD TECHNOLOGY – Baix Llobregat
 • JGUTIERREZ FOOD TRADING – Vallès Occidental

Seafood, el saló internacional més important dels productes del mar

Després de 28 anys celebrant-se a Brussel·les (Bèlgica), la fira es trasllada a Barcelona amb l’objectiu de consolidar-se com a hub de productes del mar a Europa i augmentar la capacitat de generar oportunitats comercials en el futur. La 29ª edició de la Seafood Expo Global, doncs, atraca a Barcelona i torna després que les edicions del 2020 i 2021 no es pogués celebrar a causa de la pandèmia. 

En la seva última edició, el 2019, Seafood Expo Global va reunir a més de 29.000 persones de 155 països i 2.000 empreses de tot el món, per establir contactes i fer negocis. Un pol d’atracció d’importadors, exportadors, majoristes, restaurants i altres empreses del sector, per oferir les últimes novetats dels productes del mar. Any rere any, el saló bat rècords en termes de superfície ocupada i, en l’edició de 2019, va assolir 40.625 m2 d’espai expositiu.

S’espera que la fira Seafood Expo Global tingui un impacte econòmic sobre el territori català de 100M€ durant la seva activitat. Una oportunitat perquè es reuneixi la cadena de subministrament del sector i perquè les noves tecnologies, al servei de la innovació i la qualitat, siguin protagonistes en la producció i comercialització del peix català, cada cop més present arreu del món. 

El sector del peix, un sector de gran tradició a Catalunya

Peix blau, peix blanc, crustacis, marisc... Catalunya comercialitza totes les varietats de productes del mar, obtingudes a través de pesca extractiva o de l'aqüicultura. El peix i marisc català, caracteritzat per la seva progressiva qualitat de consum, troba en Europa, i més concretament a Itàlia, França i Portugal, els principals països de destinació d’un producte cada cop més atractiu.

El sector de recursos marins vius (pesca marítima, aqüicultura marina i processament i distribució del peix), segons l’estudi “L’Economia Blava a Catalunya”, compta amb un valor afegit brut superior als 600M€, un volum de negoci de més de 4.500M€ i una ocupació de més de 16.000 professionals.

Els darrers anys, les captures han disminuït mentre que la facturació ha augmentat, dada que mostra com el producte de la pesca se n'exigeix la màxima qualitat. L’últim any les captures han estat de 20.080 tones. D'altra banda, s'ha produït en els darrers anys un increment dels cultius marins com a complement necessari a la pesca tradicional. Per això, s'ha desenvolupat a Catalunya el sector de l'aqüicultura, amb noves tècniques de cultiu adaptades al nostre litoral, amb una varietat abundant de mol·luscos, peixos i crustacis. A Catalunya, a més, s'han instal·lat piscifactories continentals de truites, ostres i musclos. La producció aqüícola computa 9.317 tones.

El sector ha fet una aposta decidida per modernitzar tant la seva flota, com els sistemes de subhasta, el marcatge i el seguiment dels productes, i la sostenibilitat, a través de l’innovador model de governança pesquera de la cogestió. La qualitat i diversitat del peix és la base d’una gastronomia d’alt nivell, referent arreu del món i el peix de la costa catalana és producte bàsic de la Dieta Mediterrània.

Comparteix aquesta notícia