06.04.21

Brasil, una oportunitat per al sector vitivinícola català

Del 5 al 7 d’octubre, Sao Paulo (Brasil) es convertirà en el punt de trobada del vi a l’Amèrica Llatina amb l’organització de la Fira Internacional ProWine. Amb més de 4.000 visitants professionals i 350 expositors d’arreu del món, reunirà importadors, distribuïdors, sommeliers i comercials, interessats en fer negoci, adquirir coneixement i construir relacions amb els principals productors de vi i begudes espirituoses de la regió.

Després de la cancel·lació de l’any passat, Prodeca hi estarà present per primera vegada acollint les empreses catalanes sota la marca “Catalunya, on el vi és cultura”. Abans de tancar les inscripcions i per donar a conèixer el mercat brasiler i les oportunitats de negoci que suposa la participació a la fira, el passat 13 d’abril el director de la ProWine Sao Paulo, Rico Azeredo, acompanyat d’altres experts locals en el sector vinícola, va oferir una trobada informativa online amb les dades més rellevants del mercat brasiler i informació del procés d’exportació de vins al Brasil. Recupera aquest seminari, obert a les empreses de vins i caves catalanes:

El 2020 a l’Amèrica Llatina es van consumir més de 1.550M de litres de vi i escumosos. En aquest context, Brasil és el segon país de la regió, després de l’Argentina, amb el 17% del total consumit amb un pes rellevant pel que fa al producte internacional: Brasil consumeix més de 50% del vi importat per l’Amèrica Llatina. 

Segons les dades de la duana brasilera, les vendes de vi de països tercers a Brasil van assolir els 152M de litres. Malgrat ser un dels països més afectats per la pandèmia de coronavirus, que va comportar importants restriccions comercials, les importacions de vi a Brasil es van disparar un 26% en volum i un 50% en valor el 2020. Per segon any consecutiu i després de la lleu caiguda de 2018, Brasil va importar més quantitat de vi, amb un preu mitjà de fins a 2,22€ per litre, el més elevat fins la data.

Un mercat creixent per a les importacions de vi

De fet, segons les mateixes dades, el mercat brasiler ha passat dels 30M de litres importats al 2000 als 152M de litres de l’any passat. En aquests 20 anys, les importacions han augmentat a un ritme anual del 8,5% en volum i del 15% en valor, passant dels 20M€ importats al 2000 als 330M€ de 2020. 

Actualment, els vins tranquils envasats monopolitzen les importacions brasileres amb més d’un 95% del total (146M de litres). Els escumosos, segona tipologia de vi importat, han perdut quota respecte l’any anterior disminuint un 18% en volum i un 11% en valor, assolint els 5M de litres importats. En un tercer nivell, el vi en format bag-in-box va créixer un 31,7% i un 60% en valor, però amb unes xifres absolutes poc rellevants (1,32M de litres importats). 

Amb el 48% del mercat, i beneficiat per la seva proximitat geogràfica, Xile domina en el mercat de Brasil. Completen el podi Argentina i Portugal, que superen ambdós els 23M de litres exportats. Itàlia perd quota com a quart exportador respecte 2019 i França i Espanya es reparteixen el 5è i 6è lloc: mentre Espanya es el 5è proveïdor en volum, França ocupa aquesta posició en valor. 

Les exportacions del vi català al Brasil en xifres

Brasil va ser el 16è mercat de destí per als vins catalans, que va exportar per valor de 5,45M€, l’1,06% del total exportat a nivell mundial el 2020. Respecte l’any passat, els vins catalans van augmentar les seves exportacions en un 11% en valor i un 23% en volum. Aquest augment ha vingut propiciat sobretot per l’augment de les exportacions dels escumosos, que suposen el 60% del mercat dels vins catalans a Brasil, tant en volum con en valor.  

EVOLUCIÓ EXPORTACIÓ VI A BRASILEVOLUCIÓ EXPORTACIÓ ESCUMOSOS A BRASIL

El consum intern creixerà pròximament

El consumidor brasiler es caracteritza per ser més obert a novetats comparat amb altres mercats d'Amèrica Llatina. Segons Exame Brasil, revista econòmica de referència del país, el 70% dels brasilers està disposat a provar noves varietals, de diferents països i productors. Una predisposició molt més elevada que la dels consumidors americans, xinesos i anglesos (51%, 47% i 43% respectivament).

El 84% del consum de vi recau en els vins negres, el 15% en vins blancs i l’1% en vi rosat. De cara els quatre propers anys, el consum de vi a Brasil es preveu d’alt creixement de més del 9% anual en volum i del 17% en valor. Això implica un creixement de les importacions.

Destaquen els consumidors de més de 35 anys, impulsors del consum de vi. Al 2020 entre el total de la població trobem que el 59% en son consumidors habituals.

Comparteix aquesta notícia