10.10.21

Una cinquantena d’empreses catalanes frutícoles exposen els seus productes a la Fruit Attraction de Madrid

Sota la marca “Catalunya, on la fruita és cultura”, Prodeca va organitzar la participació en un mateix estand d'una vintena d’empreses catalanes de fruita a la fira FRUIT ATTRACTION 2021 que es va celebrar a Madrid del 5 al 7 d'octubre que representaven perfils d’empreses productores, comercialitzadores, importadores i exportadores. Així, l’àmplia representació d’empreses catalanes a Fruit Attraction va cobrir la totalitat de les famílies de productes fructícoles cultivats a Catalunya: fruita de pinyol, fruita de llavor, fruita dolça i cítrics.

El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, i el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, van visitar la fira i les empreses catalanes expositores acompanyats del director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí

Fruit Attraction Prodeca

Seguint la línia habitual dels darrers anys, l’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors, en l’establiment de nous contactes comercials, i facilitar la difusió sobre el sector de la fruita del nostre país als operadors visitants. D’aquí que les empreses catalanes participants es presentin a Fruit Attraction com a integradores d’un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d’Europa.
 
Catalunya, potència exportadora fructícola

La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia agroalimentària catalana, i un dels pilars de la seva internacionalització. Gràcies a una zona plena de diversitat i un clima mediterrani suau, Catalunya ofereix una gran varietat de fruites amb una particularitat única: l'agricultura es realitza sota un sistema de producció integrada. El 35% de la fruita produïda a Catalunya és de producció integrada. 

Catalunya produeix prop d'un milió de tones de fruita a l’any (962.201 any 2020) i és la comunitat autònoma que més fruita dolça produeix. La poma i la pera catalanes representen el 40% de la producció estatal. La importància de la fruita de pinyol també és notable, ja que vora el 20 % del préssec i la nectarina que es produeix a Espanya és catalana.
 
A nivell internacional, Catalunya és una de les principals zones de producció de fruita dolça a Europa, i alhora, és el 9è major productor mundial de préssec i nectarina, el 18è de pera i el trenta-setè de poma. Catalunya exporta un 83% de la fruita (en relació a la seva producció) als mercats estrangers i està present en les cadenes europees i internacionals més exigents quant a qualitat, traçabilitat i seguretat alimentària.

El sector de la Fruita i Horta (índex Prodeca) és el tercer sector exportador agroalimentari tant en valor com volum durant el 2020 (802.412 tones i 857,49M€, respectivament).

Respecte 2019, el valor d’exportació de la fruita es va incrementat en un 11,06% i en volum ha disminuït un 8,89%, incrementant un 18,37% el rati del valor de les exportacions respecte al volum exportat.

Catalunya va exportar, el 2020, el 70,95% de les pomes del total estatal, el 56,21% de les peres, el 43,39% dels préssecs i el 34,21% de les nectarines.

En els últims 5 anys (2015-2020) l’exportació de fruita ha incrementat un 17,72% en valor tenint en compte que el volum ha disminuït en un 9,04%. Aquestes dues dades ens indiquen que estem posant en valor la nostra fruita als mercats internacionals i representant un increment del 25,46% en el rati Valor-Volum d’exportació.

grafic fruita i verdura catalunyagrafic fruita i verdura catalunya

En els últims 5 anys, el nombre d’empreses exportadores regulars de fruita i horta ha crescut un 13,28%, passant de les 369 l’any 2015 a les 418 empreses al 2020.

Pel que fa als principals països importadors de la fruita catalana, la Unió Europea és el mercat natural per la fruita europea i on la majoria dels productors mundials hortofructícoles destinen les seves exportacions. Molts països productors procuren produir cada vegada més, molt per sobre de la seva demanda interna, per vendre a Europa, on gaudeixen d'un tracte preferencial no recíproc quan han de rebre les fruites europees.

Alemanya és el principal destí de les exportacions de fruita de Catalunya. I per sectors, els principals països destinataris del préssec i la nectarina catalans són els de l’Europa Occidental que pertanyen a la Unió Europea, com ara Alemanya, França, Itàlia, els Països Baixos, Portugal, Bèlgica o el Regne Unit. No obstant això, diversos països de l’Est europeu –també comunitaris- (Polònia, Lituània, Estònia, Letònia...) són un gran mercat i alguns països àrabs (Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units...) han anat creixent els darrers anys.

En pera, trobem com a principals països receptors Itàlia, seguit de Brasil, França, Alemanya, Marroc, Polònia, Aràbia Saudita, Portugal i Israel.

Finalment, en poma, cal destacar com el principal país destinatari França; tot i que en menor mesura, també hi ha exportacions a Portugal, Itàlia, Emirats Àrabs, Brasil, Països Baixos, Colòmbia i el Regne Unit.

Fruit Attraction, la gran festa comercial del sector

Es tracta de la 13ª edició d'aquesta fira internacional del sector de fruita i verdura, una gran plataforma comercial que durant tres dies fomenta intenses relacions comercials entre el teixit empresarial que vol dinamitzar la seva activitat promocional amb el canal de distribució internacional.

La fira va comptar amb la participació d’un total de 1.300 empreses de 44 països; 42.000m2 nets d’oferta hortofructícola i de tota la cadena de valor; vuit pavellons d’IFEMA MADRID, i visitants professionals acreditats de 98 països.

En la passada edició 2020, i donat el context de pandèmia mundial, es va celebrar en format virtual mitjançant la plataforma FRUIT ATTRACTION LIVEconnect, una eina digital que potencia i complementa amb noves funcionalitats l'esdeveniment presencial, reforçant-les mútuament. Enguany l’organització de la fira recupera aquesta nova proposta híbrida concebuda com un espai de networking, generador de contactes i oportunitats de negocis, sessions i debats entre els operadors de la comunitat hortofructícola internacional.

Comparteix aquesta notícia