22.04.22

El Catalonia HUB mostrarà el potencial del sector del peix i marisc a la Seafood 2022

El potencial del sector català del peix i marisc estarà present a la Seafood 2022 a través del Catalonia HUB, el pavelló institucional de la Generalitat de Catalunya gestionat per la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i PRODECA, la Promotora dels aliments catalans, que mostrarà els valors de governança, sostenibilitat, qualitat, proximitat i innovació de la industria pesquera de casa nostra.  

L’estand institucional Catalonia HUB està plantejat com a punt de trobada del conjunt de la cadena pesquera catalana, a través d’un viatge audiovisual per la costa del litoral català, el producte, les llotges i la gent de mar que converteixen la indústria pesquera a Catalunya en patrimoni cultural al nostre país.

El dimecres 27 d’abril, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, participarà a la inauguració del Catalonia HUB, en un acte que servirà com a benvinguda institucional del Govern de Catalunya a la Seafood Expo Global. Està previst que la consellera aprofiti la seva participació a la fira per visitar diverses empreses expositores.

Debatre sobre el present i futur del sector del peix

Durant els tres dies de la fira, al Catalonia HUB s’hi ha programat una quinzena de presentacions i activitats transversals sobre el paper estratègic, el patrimoni gastronòmic i el potencial comercial del sector del peix de Catalunya. 

El pavelló servirà com a espai de reflexió sobre el present i futur marítim a Catalunya, a través de les conferències organitzades per la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible.

Així, el dimarts 26, a les 15.30h, està programada una jornada sobre l’aqüicultura i solucions basades en la natura, amb la participació de Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Houssam Hamza, responsable d’Aqüicultura FAO-CGPM (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura – Comissió General de Pesca del Mediterrani), Georgios Paximadis, especialista en Aqüicultura de FAO-CGPM, o Jordi Boada, investigador de CEAB-CSIC. També intervindran per parlar sobre projectes de microalgues Mario Muñoz, de Microalgae Lab SL, i Joan Solé, d’Organan Espirulina, i Brian Tsuyoshi Takeda, d’Urchinomics, per introduir el paper ecològic i restaurador del cultiu de garotes. Podeu trobar més informació sobre el projecte dels eriçons de mar i de com la millora del cultiu d'eriçons de mar pot augmentar la seguretat alimentària i els mitjans de subsistència i alhora preservar els hàbitats marins a la regió mediterrània, en aquest enllaç

El dimecres 27 s’han organitzat dues xerrades al Catalonia HUB. La primera, a les 11h, tractarà sobre els Grups d’Acció Local Pesquers (GALP), les estratègies de futur de l’Agenda Marítima de Catalunya 2030 i el reconeixement de la contribució a la Estratègia Marítima de Catalunya 2030 (EMC2030), amb Sergi Tudela, seguit d’un debat sobre els GALP a Catalunya, amb la intervenció de representants del GALP Costa Brava i GALP Mar de l’Ebre, i la proposta de implementació de futurs GALP al litoral de Barcelona i Tarragona i el reconeixement de la contribució a l’EMC2030 de les iniciatives següents: el Llibre Blanc del sector del Peix, el programa televisiu La Mar de Bé i les jornades gastronòmiques GastroMar.

La segona de les jornades del dimecres 27 s’enfocarà en el relleu generacional en el sector del peix. Comptarà, en un primer torn, amb una presentació conjunta per part del Govern de la Generalitat i el Govern Basc, a través de Sergi Tudela i el seu homòleg del País Basc, Leandro Azkue, director general de Pesca i Aqüicultura, en què presentaran el compromís de les administracions catalana i basca pel foment del relleu generacional en el sector del peix. Tot seguit, taula rodona amb representants del Gremi de Majoristes del Mercat central de Mercabarna, del Gremi de Peixaters de Catalunya i de la Federació Nacional Catalan de Confraries de Pescadors. Finalitzarà la ponència la presentació de la metodologia per a l’elaboració d’una diagnosi social de la problemàtica del relleu generacional al sector pesquer extractiu a Catalunya que ha encarregat la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible per incentivar el relleu generacional a la pesca.

El Catalonia HUB també acollirà la presentació d’iniciatives d’entitats i empreses catalanes, d’origen i temàtiques diverses, però amb el mar com a fil conductor. Així, al pavelló institucional comptarà amb ponències sobre el potencial de l’espirulina fresca (a càrrec d’Organa Espirulina), el cultiu de bivalves a la badia del Delta de l’Ebre (FEPROMODEL), la sostenibilitat en l’aqüicultura mediterrània (Acuidelta), el paper dels Omega 3 marins en la salut (IRTA i la Universitat de Girona) o el diagnosi de les pèrdues i malbaratament alimentari en el sector del peis (CREDA-UPC-IRTA), així com presentacions com la de Trucha Pirinea, el projecte PESCANETA, a càrrec de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, o la presentació de l’Organització de Productors Pesquers Peix Blau de Catalunya. 

Comparteix aquesta notícia