17.11.20

Els aranzels del govern Trump han tingut un impacte de 50 milions per a les exportacions agroalimentàries catalanes

L’aplicació dels nous aranzels del govern Trump als productes agroalimentaris europeus ha tingut un cost per als aliments i begudes catalanes de 50 milions d’euros, segons dades de Prodeca. Els sectors més afectats en aquests deu primers mesos d’aranzels han estat el del vi, l’oli i el porcí i el conjunt de les exportacions agroalimentàries catalanes als Estats Units han disminuït un 16,24%.

A l’octubre del 2019, el govern de Donald Trump va imposar un nou increment aranzelari als països europeus que afectava especialment productes agroalimentaris com el vi, l’oli d’oliva, la carn de porcí, el formatge o els fruits secs, entre molts altres. Segons dades de Prodeca, des de la seva entrada en vigor i fins a l’agost del 2020 aquests aranzels van tenir una afectació d’uns 50M€ en les exportacions d’empreses catalanes als Estats Units.

Concretament, l’impacte real dels aranzels ha estat de 13 milions d’euros, als quals cal afegir més de 36 milions per la pèrdua de vendes de productes afectats en els diferents sectors afectats. En total, els aranzels Trump afecten un 22,7% del valor de les exportacions de Catalunya als Estats Units. 

Els productes més afectats per l’aplicació d’aquests nous impostos han estat el dels olis vegetals i l’oli d’oliva, amb una afectació global de 17,5 milions d’euros (7 milions pel sobre cost i 10,5 per la caiguda de vendes) i els vins, per un valor total d’uns 8,5 milions d’euros (4,5 pels aranzels i 4 per la caiguda de vendes). El sector porcí també ha estat dels més perjudicats, si bé no tant pel cost dels aranzels (0,8 milions d’euros) sinó la pèrdua de valor de les exportacions respecte el mateix període de l’any anterior: dels 22 milions d’euros exportats ha passat a poc més de 3,25. 

El descens de les xifres s’expliquen perquè, amb els nous aranzels Trump, els productes catalans han perdut competitivitat respecte altres països, com Grècia, Itàlia o Portugal, i això implica que algú dins de la cadena de distribució (productors, consumidors o importadors) assumeixi aquest nou cost aranzelari. En aquest període, el conjunt de les exportacions agroalimentàries catalanes als Estats Units han disminuït un 16,24%

Estats Units, un mercat clau per al sector agroalimentari català

Amb un població de 325 milions d’habitants i un perfil important de consumidors premium que coneix i valora el concepte de la Dieta Mediterrània i de la gastronomia catalana, el Estats Units és el 9è destí de les exportacions agroalimentàries catalanes amb un volum de negoci de 323,68 milions d’euros el 2019. Amb un creixement en els últims 5 anys del 47,62% (2014-2019), la previsió per als 5 propers és del 10%, un 2% anual de mitjana. 

Aquestes perspectives positives, no obstant, es poden veure truncades si la política proteccionista que va es va iniciar amb Donald Trump es manté amb la nova administració de Joe Biden. Ambdós, un com a president i l’altre com a candidat, han apostat per enfortir el comerç intern i reduir la dependència de mercats internacionals com la Xina o Europa. No s’esperen canvis, doncs, a curt termini, tot i que el nou tarannà de Biden en l’àmbit internacional (que ja va demostrar com a vicepresident) pot obrir una escletxa a revertir la situació actual. 

Comparteix aquesta notícia