26.07.21

InnBrew: el sector català de la cervesa artesana demostra el seu potencial professional

El passat 22 de juliol se celebrava la InnBrew, The Brewers Convention, el primer certament B2B dirigit a professionals del sector de la cervesa artesana, a la Farga Centre d'Activitats de L'Hospitalet de Llobregat. Organitzat per Barcelona Beer Festival, l'acte es va estrenar amb èxit de participació, amb l'assistència de més de d'un miler d'assistents, entre productors, distribuïdors, professionals del sector de la restauració, minoristes, etc. 

Tal com ha subratllat Mikel Rius, codirector de la InnBrew, l'èxit de la fira demostra que "el sector de la cervesa artesana té prou maduresa i és prou potent com per tenir una fira pròpia, per això, podem començar a pensar ja en la continuïtat del certamen”. Precisament, Mikel Rius va ser l'encarregat, acompanyat per Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca, d'inaugurar l'esdeveniment que va comptar amb 35 estands de la zona de l’InnShow, espai expositiu amb marques de fabricants, distribuïdors i associacions, i va organitzar més de 20 ponències i taules rodones en el marc de les InnTalks. 


Estat de la cervesa artesana a Catalunya

El sector de la cervesa artesana a Catalunya compta amb un teixit empresarial dinàmic i creixent. Actualment hi ha 107 obradors de cervesa artesana operatius a Catalunya, un descens de 10 projectes respecte l'any anterior, que frena un creixement ininterromput des del 2007, i que es pot atribuir a la crisi de la Covid-19. Són dades que es desprenen del 5è Informe Tècnic de l'Estat de la Cervesa Artesana, elaborat pel Gremi d'Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural en col·laboració amb Barcelona Beer Festival. 

El conjunt del sector ha elaborat 3,5M de litres durant el 2020, el què suposa un
decreixement pràcticament del 30% respecte la producció de 2019, quan es van elaborar
5Ml. Òbviament, la crisi sanitària i social provocada per la pandèmia és la causant
d’aquest descens de producció. Els mesos de confinament domiciliari i mesures de
prevenció en la hoteleria (especialment dures a Catalunya) han estat un gran inconvenient
per les petites cerveseres.

Per tipus d'empresa, el sector compta amb 55 empreses cerveseres que produeixen menys de 24.000 litres anuals, el que significa el 15% de la producció, mentre que les tres principals cerveseres, amb una producció anual superior als 200.000 litres, suposen el 34% de la producció total. 

innbrew

A 2020, 68 fàbriques (el 75%  del total) disposaven de botiga online, mentre que l'any anterior eren només 19. La pandèmia ha desenvolupat aquest canal de venda directa i la venda online ja representa el 8%. 

Els més de 3,5 milions de litres produïts per les cerveseres artesanes del país representen el 0,7% de quota de producció del conjunt de cervesa. Comptant el valor superior en el mercat de la cervesa artesana respecte la industrial, el volum de negoci de 37,1M€ representa una quota de mercat de l’1,5%.

innbrew

La cervesa artesana a Catalunya va generar 269 llocs de treball directes a les cerveseres. Això respecte l’any 2019 representa la destrucció de 98 llocs de treball pel que hi ha una davallada del 26% de la capacitat de generar llocs de treball. Una tercera part serà difícilment recuperable (correspon al tancament de cerveseres) i els altres es confia en recuperar en la millora de les restriccions pandèmiques. Tanmateix, en aquest punt s'haurien d’afegir totes les altres ocupacions de la cadena de valor: sector agrícola, distribució i venda al punt final.

Comparteix aquesta notícia