22.11.22

La cansaladeria La Perla (La Garriga), premi a la millor Botifarra Catalana – Gastroteca 2022

Catalunya ja té la primer guanyadora de la millor botifarra catalana: Yolanda Presseguer, elaboradora de la Carnisseria Cansaladeria La Perla, de La Garriga (Vallès Oriental), s’ha endut la distinció en aquesta primera edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana. Celebrat en el marc de la Fira Orígens d’Olot i organitzat per la Fundació Oficis de la Carn amb el suport Carnissers Xarcuters Catalunya, el concurs ha comptat amb el suport de la Gastroteca, el portal de comercialització de referència dels productes agroalimentaris de Catalunya.

El certamen s’ha dut a terme per distingir la millor botifarra catalana elaborada d’acord amb el receptari i les referències tradicionals citades a l’Inventari de Productes de la Terra, editat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i recollit a la Gastroteca. 

El concurs ha comptat amb la participació de 25 elaboradors de 18 comarques de Catalunya i s’ha obert a tots els professionals que treballen a les cansaladeries i xarcuteries o als petits establiments que disposessin de les corresponents autoritzacions o registres per l’elaboració de productes carnis i que fossin micro o petites empreses.

Un jurat format per experts en embotits i en gastronomia i per mestres xarcuters ha valorat, en el tast de deliberació, els atributs organolèptics i de qualitat puntuant-ne l’aspecte tant exterior com interior, la textura i la mossegada; i el gust i l’aroma amb un total de 100 punts. El portaveu del jurat Josep Dolcet, director de l’Escola de la Carn, ha comentat que els resultats del concurs han estat força ajustats, i que la botifarra de Yolanda Preseguer ha superat la resta petits matisos sobre tot relacionats amb l’aroma i sabor final de les botifarres, fet que demostra que els nostres cansaladers-xarcuters cuiden molt el seu producte i ofereixen als seus clients uns productes d’alta qualitat.  

Yolanda Presseguer, que ha rebut el premi de les mans de Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca, ha presentat una botifarra catalana amb un toc d'espècies, nou moscada, canyella, llorer, un marinat amb licor de xerès i elaborada "amb passió des de fa 28 anys quan la primera mocadera em va ensenyar a fer-la”. La guanyadora ha remarcat que "és un orgull ser distingida amb aquest guardó i espero que la ciutadania s’apropi a la cansaladeria per a degustar el nostre producte".

botifarra catalana prodeca


També han estat distingides les botifarres catalanes d’Antoni Vigo Pubill, de l’Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya (Cerdanya); Josep Terradellas Delgar, de Can Cerilles de Manlleu (Osona); i Enric Rosell Gili, de Ca l’Estevet d’Ordal (Alt Penedès), amb les mencions especials del jurat. 

La botifarra catalana és un embotit cuit elaborat exclusivament a Catalunya. Es tracta d’un producte fet amb les carns magres mes nobles del porc, crues, ben triades i seleccionades, picades o trossejades a ganivet i que han estat sotmeses a l’acció de les sals de curat. Després són embotides en budell gruixut de porc i posteriorment cuites en brou o en forn al vapor. La utilització de sals de curat li proporciona un característic color rosat al tall.

El concurs ha estat impulsat per la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn d’acord amb els seus objectius de promoció, foment i difusió dels oficis relacionats amb la carn i els productes carnis a Catalunya, així com pel seu propòsit de vetllar per la qualitat i la millora dels productes carnis tradicionals.

Èxit de participació a la Fira Orígens

La 10a edició d’Orígens, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya, ha tancat portes amb una excel·lent valoració per part de l’organització i dels promotors. La celebració de l’aniversari ha estat marcada per la constant afluència de públic i l’alta satisfacció dels productors.

Aquest any més de 6.500 persones han passat per la fira al llarg d’aquest cap de setmana. Pel que fa als tiquets de tast també s’han incrementat de manera notable ja que s’han venut un total de 54.000 (2% més que l’edició 2021). Així mateix, i com cada any, els més de 60 productors presents a Orígens han mostrat una gran satisfacció pel volum de vendes ja que molts han esgotat el producte. 

En referència als visitants cal destacar els nombrosos professionals que, un any més, han volgut assistir a Orígens per conèixer els productes de qualitat de la mà dels propis productors i les novetats que s’hi presenten, a banda d’establir relacions comercials. Tots ells han valorat molt positivament la diversitat de productes exposats i especialment la presència de producte ecològic.

Comparteix aquesta notícia