28.04.21

La producció del sector ecològic a Catalunya supera els 800M€ anuals de facturació

En un any marcat per la pandèmia, la producció ecològica ha tancat l’exercici 2020 amb més superfície certificada, més operadors ecològics i més facturació, el que confirma “l’alimentació bio com la gran alternativa sostenible i de futur del món agroalimentari”, segons ha afirmat David Torrelles, president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) en la roda de premsa de presentació dels resultats de la producció ecològica 2020. 

Pel que fa a la superfície de cultius ecològics, han assolit les 257.000 hectàrees de cultiu, un 12% més respecte l’any anterior. De fet, en 6 anys la superfície de cultius ecològics s’ha duplicat, el que demostra la fortalesa del sector, especialment durant el període de la crisis sanitària.

Presentació dades ecològiques 2020

Aproximadament la meitat d’aquesta superfície és a la província de Lleida, que ha tingut un increment del 18.8% durant l’any 2020. L’augment més important ha estat en la vinya amb un 27,51%, seguit de fruiters (+18,01%) i pastures, prats i farratges (+11,94%). També han crescut força el guaret, l’adob verd i l’erm (+9,48%) i el cultiu de fruita seca (+7,79%).

La tendència positiva també ha repercutit a nivell empresarial, amb una facturació de productes agraris ecològics de 808M€ el 2020, un 15,83% més respecte l’any anterior. Els operadors inscrits també s’han incrementat un 8,39% respecte de l’any anterior, fins als 4.496. Per tipus d’activitat, destaquen l’augment de productors vegetals, que han crescut un 12,92%; i dels importadors, un 8,2%. Per la seva banda, els elaboradors van créixer un 5,05%; els comercialitzadors, un 3,16%, i els productors ramaders un 2,54%.

Catalunya, líder en activitats agroalimentàries ecològiques

Catalunya és la regió amb més operadors transformadors, comercialitzadors i importadors i ha mantingut aquesta posició des de l'inici del desenvolupament del sector ecològic a Espanya. Totes augmenten en general, però destaquen els creixements de l’envasament i etiquetatge de productes alimentaris (+22,5%), l’elaboració i envasament de te i cafè (+13,64%), la comercialització i/o distribució (+10,81%) i l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos (+10,37%).“La producció ecològica ha demostrat que la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles és una realitat i representa també una enorme oportunitat”, ha afirmat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.

Presentació dades ecològiques 2020

L’any passat va finalitzar el Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya 2015-2020, un nou pla d’acció per donar continuïtat al foment de la producció agroalimentària ecològica. La consellera Teresa Jordà ha destacat aquesta aposta decidida per fer créixer encara més les produccions, el coneixement i el consum dels productes agroalimentaris ecològics, especialment a través d’aquest nou pla d’acció de la producció agroalimentària ecològica 2021-2027.

Comparteix aquesta notícia