17.01.20

L’agroalimentació es reivindica com el primer sector econòmic català en el I Fòrum #CatalanFood

  • El volum de negoci del sector agroalimentari equival a un 16,28% del PIB de Catalunya.

 

  • Més de 350 empreses i agents del sector participen en el principal espai de trobada del sector agroalimentari català.

 

Més de 350 empreses agroalimentàries i agents del sector van participat ahir en el I Fòrum #CatalanFood, un esdeveniment sectorial organitzat per Prodeca, la Promotora dels aliments catalans, a l’Espai Bital, a L’Hospitalet de Llobregat. Sota el títol “Del volum al valor”, la jornada ha tingut el posicionament del producte com a eix temàtic i diferents actors experts han donat claus per entendre millor el mercat del present i del futur, fent especial èmfasi en la comercialització, la internacionalització i la competitivitat.  

 

L’agroalimentació, motor de l’economia catalana

Prodeca i ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa depenent del Departament d'Empresa i Coneixement, han presentat en el I Fòrum #CatalanFood l’informe inèdit elaborat conjuntament per les dues entitats sobre el sector i la seva capacitat d’internacionalització. “Competitivitat i internacionalització del sector agroalimentari català” és una radiografia d’un dels sectors econòmicament més dinàmics del país. Presentat per Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca, i Joan Romero, conseller delegat d’ACCIÓ, l’estudi dimensiona el pes de la indústria en el conjunt de l’economia catalana.

 

Amb 38.205 milions d’euros en el conjunt de la cadena de valor (sector primari, indústria de l’alimentació i begudes i indústria auxiliar), el volum de negoci del sector agroalimentari equival a un 16,28% del PIB de Catalunya, el que el posiciona com la principal industria manufacturera del país. El conjunt del sector agroalimentari i la seva indústria auxiliar compta amb 163.372 treballadors, 57.423 explotacions agràries, 3.922 empreses i 436 establiments. En total, la indústria transformadora d’aliments de Catalunya representa el 24% de la xifra de negoci d’Espanya.

 

En el mercat internacional, el sector agroalimentari català és un dels clústers líders i hub de referència a Europa i exportant a 201 mercats arreu del món, entre els que s’hi compten alguns dels països més exigents en quant a seguretat alimentària i traçabilitat. En els primers 9 mesos del 2019, Catalunya ha  incrementat en un 6,14% les exportacions comparat amb el mateix període de 2018, a la vegada que s’ha assolit el superàvit agroalimentari per primera vegada en el període de gener a setembre amb una taxa de cobertura del comerç exterior del 102,96%. Catalunya compta amb 2.726 empreses exportadores regulars (empreses que han exportat en els últims 4 anys de forma consecutiva), el que significa el 26.54% de les empreses exportadores d’aliments i begudes de l’Estat Espanyol. El sector agroalimentari s’ha convertit en el 3r sector exportador de Catalunya, per darrere del sector químic i el de béns d’equipament.

 

Punt de trobada del sector agroalimentari català

 

L’especialista de Kantar Alimentació, Joan Riera, i el Director general de Mercabarna, Josep Tejedo, han explicat les tendències de consum en relació al consumidor i als canals de distribució. La doctora i professora de màrqueting i vendes d’ESADE Business School, Beatriu Soler, ha analitzat casos de com les empreses es diferencien en el mercat, i el catedràtic d’economia financera de la UPF, Oriol Amat, ha centrat la seva conferència sobre com són les empreses agroalimentàries catalanes d’alt creixement. El darrer ponent ha estat l’expert en identitat de marca, Andy Stalman, que ha parlat sobre el concepte de branding adaptat en el sector agroalimentari. La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha conclòs l’acte.

 

Sobre Prodeca 

Prodeca és una empresa pública adscrita al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que té per objecte la promoció dels productes agroalimentaris catalans en el mercat nacional i internacional. Ofereix serveis de suport al comerç exterior i d’acompanyament en el procés d'internacionalització i competitivitat a les empreses agroalimentàries catalanes; facilita la seva participació a les principals fires agroalimentàries internacionals, desplega programes d'iniciació a l'exportació, diversificació de mercats, promoció comercial i consolidació de la presència a països tercers, etc. 

Prodeca treballa coordinadament amb les associacions i agents que intervenen en la cadena d’exportació agroalimentària i participa en iniciatives relacionades amb la gastronomia catalana com a eina de valorització i millora del posicionament dels productes i les empreses catalanes del sector. 

Comparteix aquesta notícia