06.04.22

Les empreses catalanes de fruita participen a la Fruit Logistica

PRODECA ha organitzat la participació agrupada d’empreses catalanes del sector de la fruita a la fira Fruit Logistica, que s'ha celebrat a Berlin del 5 al 7 d’abril de 2022. Es tracta del certamen més important d’Europa dedicat a fruites i hortalisses i punt de trobada de la indústria hortofrutícola, que concentra tota la cadena de subministrament del sector en un sol esdeveniment, proporcionant una visió global del mercat, noves tendències i productes, convertint-lo en l’espai ideal per establir relacions comercials.

Un equip de Lleida TV ha pogut acompanyar a les empreses catalanes a la Fruit Logistica i conèixer de primera mà com han enfocat la seva participació a la fira:

Presència de les empreses catalanes

En l’edició d’enguany participen 21 empreses i entitats catalanes vinculades al sector de la fruita, 14 de les quals ho fan sota la marca agroalimentària “Catalunya, on la fruita és cultura” a l’estand organitzat per PRODECA – Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. La representació d’empreses catalanes a la Fruit Logistica cobreix la totalitat de les famílies productores fructícoles: fruita de pinyol, fruita de llavor, i cítrics, així com empreses de distribució, com Mercabarna, investigació i recerca, com IRTA, i institucionals, com el Consell Català de la Producció Integrada. 

Per mostrar el suport institucional a les empreses catalanes i al sector de la fruita, un dels més importants i estratègic per a l’economia agroalimentària del país, s’ha organitzat la visita a la fira del secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, acompanyat pel director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, i la delegada del Govern a Alemanya, Marie Kapretz. A més de reunir-se amb les empreses participants sota la marca “Catalunya, on la fruita és cultura”, han visitat la resta d’empreses catalanes que ho fan amb el seu propi estand.

Prodeca Fruit Logistica

Empreses catalanes participants a la Fruit Logistica 2022: 

 • ABELLA FRUITS 
 • AFRUCAT
 • CAL ROGET
 • CONSELL CATALÀ DE LA PRODUCCIO INTEGRADA 
 • COPA FRESH 
 • FRUILAR SAT 197 
 • FRUITES FONT
 • FRUTAS DIEGO MARTÍNEZ E HIJOS
 • IGP POMA DE GIRONA - GIROPOMA
 • IRTA
 • LAUMONT
 • MERCABARNA
 • SANDO CLEMENTINE
 • SAT PLA D'ESCARP Nº 1235

Un sector agrari de pes a Catalunya 

La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia agroalimentària catalana, tant per la seva importància relativa en la productora com pel seu pes en seva internacionalització. 

Amb 106.189 hectàrees dedicades a la producció de la fruita i una producció de gairebé un milió de tones de fruita a l’any (962.201), segons dades de l’any 2020, Catalunya és una de les principals zones de producció de fruita dolça a Europa i mundial:

 • 1r productor espanyol de poma
 • 1r productor europeu de préssec i nectarina
 • 9è major productor mundial de préssec i nectarina 
 • 18è productor mundial de pera 

Les exportacions catalanes de fruita i horta

Pel que fa a les exportacions, el sector de la Fruita i Horta (segons l’índex Prodeca) és el tercer sector exportador agroalimentari tant en valor com volum 2021. Catalunya exporta un 85% de la fruita (en relació a la seva producció) als mercats estrangers i està present en les cadenes europees i internacionals més exigents quant a qualitat, traçabilitat i seguretat alimentària.

grafic fruita i verdura catalunya

Respecte 2020, el valor d’exportació de la fruita s’ha incrementat en un 11,24% i en volum un 3,99%, incrementant un 6,97% el rati del valor de les exportacions respecte al volum exportat.

grafic fruita i verdura catalunya

Catalunya va exportar, el 2021, el 71% de les pomes del total estatal, el 56% de les peres, el 43% dels préssecs i el 34% de les nectarines.

En els últims 5 anys (2016-2021) l’exportació de fruita ha incrementat un 27,26% en valor tenint en compte que el volum ha disminuït en un 2,28%. Aquestes dues dades ens indiquen que estem posant en valor la nostra fruita als mercats internacionals i representant un increment del 30,23% en el rati Valor-Volum d’exportació.

En els últims 5 anys, el nombre d’empreses exportadores regulars de fruita i horta ha crescut un 16,60%, passant de les 494 l’any 2016 a les 576 empreses al 2021.

gràfic fruit logistica

La Unió Europea és el mercat natural per a la fruita catalana i on la majoria dels productors mundials hortofructícoles destinen les seves exportacions. Molts països productors procuren produir cada vegada més, molt per sobre de la seva demanda interna, per vendre a Europa, on gaudeixen d'un tracte preferencial no recíproc quan han de rebre les fruites europees.

Comparteix aquesta notícia