28.12.20

El sector agroalimentari català s'estalvia prop de 70M€ en aranzels per l'acord del Brexit

Consulta tota la informació actualitzada sobre el Brexit i el seu impacte al sector agroalimentari a prodecabrexit.cat

 

Després de mesos de negociacions, el Regne Unit i a Unió Europea han pogut salvar les seves diferències i el passat dijous 24 de desembre van arribar a un acord provisional sobre el Brexit. La primera i més important conseqüència de l’acord és que el sector agroalimentari català s’estalviarà un sobrecost en aranzels calculat en 69,34 milions d’euros. D’aquesta manera, sectors com el carni o el Fine Food, dos dels potencialment més afectats, respiren tranquils. De fet, es preveu que les exportacions alimentàries catalanes al Regne Unit puguin augmentar al voltant d’un 9% el 2021.

Una altra conseqüència que finalment no patiran les empreses exportadores catalanes, un cop es ratifiqui l’acord, és l’aparició de nous països competidors amb condicions comercials més favorables, ja que acord evita que entrem en el marc del la OMC. Així mateix, el sector alimentari català també hauria de comparar amb condicions desfavorables amb d’altres països que han blindat les seves relacions bilaterals amb Regne Unit, com ara EUA, Canadà, Xile, Japó, Israel o Marroc, entre d’altres. 

El Regne Unit, un mercat de pes per a les exportacions alimentàries catalanes

L’alimentació és el quart sector en importància de les exportacions catalanes al Regne Unit amb un 12,71% del total exportat amb 548,70M€ exportats al 2019 (el 5,14% del total exportat al món). Cal remarcar que, en els últims 10 anys les exportacions catalanes agroalimentàries al Regne Unit han crescut un 66,49% en volum i s’han doblat en valor (103,18%). Actualment, és el sisè país de destí de les exportacions d’aliments i begudes de Catalunya, per darrera de França, Itàlia, Xina, Alemanya i Portugal. Tanmateix, Catalunya és el 19è proveïdor Mundial del Regne Unit en Alimentació i el l’11è entre els països integrants de la UE.

El mercat agroalimentària al Regne Unit és molt madur, amb una oferta variadíssima i forta competència, però que d'altra banda facilita l'entrada i la consolidació de les empreses que fan productes de qualitat i valor afegit. En aquest sentit, s’ha convertit en un mercat molt atractiu per a les empreses catalanes que han vist com els seus productes són ben valorats pels consumidors britànics. Un fet que ho ratifica és que, durant el 2020 i respecte a 2019, amb les dades disponibles fins a setembre, s’han incrementat les exportacions agroalimentàries al Regne Unit en un 3,03% en valor i un 3,65% en volum.

D’altra banda, al Regne Unit hi exporten 3.382 empreses catalanes (2019) de les quals 557 corresponen a les d’aliments i begudes (16,47%).

Els sectors agroalimentaris catalans que més exporten a Regne Unit són el Fine Food (35,61%) del total exportat – liderat per les conserves de fruita i verdura (8,23%), els productes de pastisseria (7,02%), plats preparats (6,11%), la cervesa (4,43%), el cacau i productes de cacau (2,44%), el cafè (2,15%), la confiteria (2,03%) i els fruits secs (1,82%) -, el carni (31,24%), la fruita i horta (10,96%), el vi (8,56%) , els olis vegetals (5,10%) - liderat per l’oli d’oliva (3,96%)- i el peix (1,63%).

Exportacions agroalimentàries catalanes Regne Unit

Cal remarcar també que el Regne Unit és un país netament importador d'aliments, ja que les seves produccions no són suficients per alimentar la seva població i importa més del 50% dels aliments que consumeix.

Només el 15% de la fruita fresca i el 55% de les verdures comercialitzades al Regne Unit es cultiven localment i la majoria prové de la UE. Així, és importador net de fruites i hortalisses. D’altra banda, prop del 40% de la carn de porc que es consumeix el mercat britànic prové de les importacions.

Comparteix aquesta notícia