09.12.19

Vins i caves catalans, símbol de la riquesa d’un país

Els viticultors i productors catalans estan constantment produint grans vins i caves. Aquesta llarga trajectòria incorpora les tècniques i mètodes de producció més innovadors. El resultat són vins rics, de grans matisos i sabors que incorporen l’essència de cada paisatge i de cada varietat de raïm. Totes aquestes característiques fan que, fins ara, s’hagin aconseguit un total de dotze denominacions d’origen que responen a un segell de qualitat i diversitat. La cultura, la tradició i el paisatge del vi formen part de la història de Catalunya. El conreu de la vinya va arribar pel Mediterrani de la mà de les civilitzacions grega i romana. Des d'aleshores, els ceps, les vinyes, els cellers i els vins són presents en la nostra història

Catalunya, terra de vins

El sector vitivinícola català és altament estratègic, ja que és el tercer més important de la indústria agroalimentària del país i compta amb una gran potència. Esdevé un sector competitiu que compta amb les millors capacitats tècniques i humanes, instal·lacions i enòlegs. Catalunya compta amb un clima i un sòl ideals per a la producció de vi i el sector és un dels ambaixadors més importants de la terra i identitats catalanes. Cada ampolla conté tradició, cultura, paisatge, recerca, innovació i passió. Trets que fan que el seu mercat natural sigui el món i que beure’n i gaudir-ne sigui tota una experiència per als millors paladars.

Producte de gran qualitat

Catalunya és el primer productor de l’Estat de vi de qualitat, amb Denominació d'Origen. Suma una producció de més de 180 milions d'ampolles de vi i més de 200 milions d'ampolles de cava. Dotze DO ho avalen: Alella, Catalunya, Cava, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla del Bages, Priorat (aquesta amb el distintiu de Qualificada), Tarragona i Terra Alta. En cada una d'aquestes zones, la geografia, el clima i les varietats de raïm fan que els vins elaborats a Catalunya siguin diversos entre ells, però amb un denominador comú: productes de qualitat gràcies a la dedicació i l'afany de superació dels productors i elaboradors.

Denominació d’origen

La Denominació d'Origen garanteix l'origen geogràfic, la qualitat d'un vi, i que està elaborat a partir d'unes determinades varietats, i amb pràctiques vitícoles, enològiques i d'envelliment establertes prèviament. Per poder qualificar-se amb el nom de la Denominació d'Origen, el vi ha passat per estrictes controls analítics i de degustació per part d'experts que en garanteixen la qualitat. A continuació en repassem les diferents denominacions:

 • DO ALELLA: És la més petita, però una de les més antigues i peculiars. Sempre ha estat vinculada a l'evolució urbana sent, per tradició, el vi dels barcelonins. 
 • DO CATALUNYA: El creixement sostingut d'aquesta DO continua i s'expandeix tant als mercats exteriors com al nacional: més de 40 milions d'ampolles a més de 100 països. 
 • DO CAVA: La zona de producció de cava està constituïda per municipis de diferents comunitats autònomes, entre les quals Catalunya, La Rioja, València i Extremadura; no obstant, el 95% de la producció total es concentra a Catalunya. 
 • DO CONCA DE BARBERÀ: És una comarca de tradició vinícola antiquíssima marcada pels monestirs medievals i pel cooperativisme agrari de principis del segle XX. La tendència és la incorporació de vins negres de gran qualitat que conviuen amb els blancs i els rosats. 
 • DO COSTERS DEL SEGRE: Denominació de la demarcació de Lleida constituïda per les subzones d'Artesa, Vall del Riu Corb, les Garrigues, el Pallars Jussà, Raimat i Segrià. Caracteritzada per l'aplicació de tecnologia avançada i per la innovació.
 • DO EMPORDÀ: Nous cellers inscrits adaptats amb èxit a les noves tendències tecnològiques. Treballa el pla de reestructuració de la vinya, posat en marxa pel DARP, que comporta una reconversió varietal i una millora de les tècniques de conreu. 
 • DO MONTSANT: És la DO catalana més jove i ha aconseguit, en poc temps, situar-se en un lloc destacat del mercat. Cooperatives gairebé centenàries i Cellers moderns, joves enòlegs molt preparats i una producció de gran qualitat.
 • DO PENEDÈS: Catalogada com a elaboradora de vins blancs, en aquests darrers anys està experimentant una important revolució amb l'elaboració de vins negres de gran qualitat admirats per sumillers i experts de tot el món.
 • DO PLA DE BAGES: Amb poques hectàrees de vinya, però on hi prima, per sobre de tot, la qualitat. Del Pla de Bages es distingeix la recuperació aquests darrers anys del picapoll, una varietat autòctona que tant pot ser blanca com negra, amb un gra molt petit.
 • DOQ PRIORAT: Es tracta de l’única DO que ostenta el segell de Qualificada a Catalunya i una de les dues úniques de l’Estat. Preveu un fort creixement de cara al futur.
 • DO TARRAGONA: Compta amb una important producció de vins licorosos de gran qualitat, entre ells els anomenats Tarragona Clàssic. Destaca l'aparició en els últims anys de vins negres que conviuen amb els històrics blancs i rosats. 
 • DO TERRA ALTA: L'esperit cooperativista està molt arrelat a aquesta comarca. L'afany de modernització de cellers, viticultors i enòlegs fa possible uns vins rosats molt afruitats, els blancs amb una acidesa baixa i uns vins negres que destaquen pel seu cos i el seu color pujat.

Vi i cava

Esdeveniments i fires

Per donar a conèixer els vins i caves s’organitzen fires i esdeveniments que són magnífics aparadors de la tradició vitivinícola del país, als quals des de Prodeca s’impulsa la presència dels cellers catalans. La Fira Catalana del Vi i el Cava mostra cada any a Barcelona una seixantena de cellers. A nivell internacional, el sector té presència en fires globals com són les trobades per a professionals que es programen anualment a Hong Kong i Alemanya.

*Informació elaborada amb dades corresponents al 2017.

Comparteix aquesta notícia