El sector de la Catalunya agroalimentària
Catalunya, primera en el rànquing de regions de futur*
El sector agroalimentari és el primer de l'economia catalana i un dels sectors exportadors més dinàmics. El volum i el valor de les seves exportacions creixen any rere any.
La xarxa logística de Catalunya pot atendre 400 milions de consumidors en menys de 48 hores i la seva posició geoestratègica permet connexions intercontinentals eficients amb Àsia i Amèrica i una distribució optimitzada a Europa i Àfrica.
Coneix més estratègies d’internacionalització >
* Rànquing fDi Magazine - Financial Times
Catalunya en xifres
El sector agroalimentari català, motor de l'economia catalana
El sector agroalimentari genera un volum de negoci de 38.205 M€, xifra que equival al 16,28% del PIB de Catalunya i ocupa directament 163.372 persones. Aquestes dades el converteixen en el primer sector econòmic del país.
L'integren 57.423 explotacions agràries, 3.922 indústries d'alimentació i begudes i 436 establiments de la indústria auxiliar agroalimentària.
El sector carni és el primer subsector transformador amb el 32% del volum de negoci, seguit pel fine food (30%), els olis vegetals (9%), el vi (7%), les fruites i verdures (4%), els cereals i molineria (2%) i el peix i marisc (1%).
La indústria d'aliments i begudes catalana representa el 23% de la xifra de negoci del sector al conjunt de l'Estat espanyol.
Una potència gastronòmica reconeguda amb les més altes distincions internacionals
La seva arrelada tradició culinària, la rica varietat i qualitat dels productes que conformen el seu rebost i la creativitat més innovadora a les cuines dels seus restaurants de referència, han posicionat Catalunya com a potència gastronòmica reconeguda amb les més altes distincions internacionals.
Catalunya és el territori amb major concentració de restaurants guardonats amb estrelles Michelin de l'estat espanyol.
Al capdavant del creixement en les exportacions a Europa
Els aliments catalans han aconseguit un valor significatiu en els mercats internacionals: en els últims 10 anys les exportacions s'han incrementat un 45% en volum i un 65% en valor. Amb 9.842 M€ exportats i 8.000 d’importats i una ràtio de cobertura del 98%, el sector agroalimentari català és el dotzè exportador de la Unió Europea.
Les seves exportacions representen el 21% del total d'exportacions de l’estat espanyol en valor i el 26% pel que fa al nombre d'empreses que exporten regularment. Catalunya exporta aliments a més de 200 països. El sector carni és el més exportador, seguit pel fine food, les fruites i verdures, l'oli, els vins i el peix i marisc.
ÚLTIMS DOCUMENTS DE CONEIXEMENT

03.03.20
Resum exportacions agroalimentàries de Catalunya - 2019
Resum de les dades més destacades sobre les exportacions agroalimentàries catalanes, destacant que aquest any Catalunya ha superat per primera vegada els 10.000 M€ en les seves exportacions agroalimentàries, que han crescut un 8,48% en valor i un 1,43% en volum respecte l’any anterior, sumant un total 10.677,42 M€ i 6.458.195,05 Tones. Aquestes exportacions suposen en valor el 21,20% del total de l’Estat espanyol, que creix un 5,87%.

02.03.20
On exportem els productes agroalimentaris - 2019
Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països, principalment europeus, però destins com la Xina, Estats Units o el mercat africà (Kenia, Nigèria, RD del Congo o Senegal) són cada cop més atractius per als productes catalans.
Les exportacions a la Unió Europea, 63,76% del total, han incrementat en un 4,70%. Així mateix, les exportacions a països tercers, 36,24% del total, han augmentat en un 15,82%, amb increments a Àsia (31,84%), Àfrica (5,18%) i Orient Mitjà (2,78%) i decrements a Amèrica del Nord (1,95%), Amèrica Llatina (2,70%) i Oceania (13,88%).

28.02.20
Exportacions agroalimentàries de Catalunya per sectors - 2019
Resum del rànquing de sectors agroalimentaris en funció de la seva capacitat exportadora destacant que, l’impuls de les exportacions s'ha produït gràcies a l’augment de les vendes del sector porcí, sobretot a la Xina, i també dels productes Fine Food, especialment a Països Baixos, Polònia, Bèlgica, Itàlia i França.
ACTUALITAT DEL SECTOR CATALUNYA AGROALIMENTÀRIA
11.07.22
La gastronomia catalana es dona a conèixer a Itàlia
La gastronomia catalana s’ha donat a conèixer a Itàlia a través d’una sèrie d’actes celebrats a Roma el 12 de juny. Els Jardins Botànics i la llibreria Ottiomassimo han estat l’escenari per promocionar la cultura i l'enogastronomia del país sota la marca “Catalunya, on el menjar és cultura”, amb el suport de la Delegació de la Generalitat a Itàlia, l’Institut Ramón Llull i Prodeca.
23.05.22
Raúl Gisbert representarà Catalunya a l’European Young Chef Award
El jove xef de l’escola culinària EUHT StPOL, Raúl Gisbert, és el guanyador del Concurs Cuina Jove de Catalunya amb el plat “Vermut en tres mossegades”, un plat que l’hi permetrà representar Catalunya en el 6è European Young Chef Award, que se celebrarà a Trondheim (Noruega), del 10 al 13 de novembre de 2022.
22.04.22
Barcelona, capital dels productes del mar durant la Seafood 2022
Barcelona acull per primera vegada la Seafood Expo Global, que del 26 al 28 d’abril es convertirà en l’aparador dels productes del mar al món. PRODECA - DACC organitza la participació agrupada d’una quinzena d’empreses catalanes sota la marca “Catalunya, on el peix és cultura”.