La indústria vitivinícola, amb un volum de negoci anual proper als 1.200 M€ l’any, constitueix el tercer sector agroalimentari de Catalunya. 

El sector del vi a Catalunya

 

La cultura, la tradició i el paisatge del vi formen part de la història de Catalunya fins a convertir-se en un símbol del nostre país. El conreu de la vinya va arribar pel Mediterrani de la mà de les civilitzacions grega i romana. Des d'aleshores, els ceps, les vinyes, els cellers i els vins són presents en la nostra història. 

Indústria

El sector vitivinícola català té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO catalanes de 42.822 hectàrees

La major part de les elaboracions estan acollides a una denominació d'origen. Actualment, hi ha reconegudes les denominacions d'origen del vi Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta, a més de la denominació Cava

La indústria de fabricació de vins computa més de 4.800 treballadors, però el total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector serveis. 

 

 

Infografia sector vi catalunya

Infografia sector vi

 

 

 

 

 

 

 

CATÀLEG DEL SECTOR DEL VI A CATALUNYA

Les Denominacions d'Origen de Catalunya

Mapa DO Catalunya

Cellers per DO's Catalunya

Cellers mobile

 

* DO Catalunya: La DO Catalunya, a més dels cellers que té inscrits en exclusiva, també té cellers d’altres Denominacions d’Origen que al mateix temps estan inscrits a la DO Catalunya i que, per tant, són els que al final donen les xifres de la producció de vi emparat en aquesta DO. Els valors totals de les dades de la DO Catalunya són: superfície: 42.431,00ha.; viticultors: 5.459; cellers: 202. La producció de vi emparat en la DO Catalunya ho és del total de cellers inscrits en aquesta DO (en exclusiva o no). 

VEURE TOTES LES DENOMINACIONS D'ORIGEN

Superfície

Catalunya és la cinquena comunitat autònoma en superfície de vinya amb 55.118 hectàrees (5,77% del total) 

Catalunya és la segona comunitat autònoma en superfície de vinya ecològica i la tercera en percentatge d’hectàrees ecològiques respecte les convencionals (27,1%). Pel que fa al nombre de cellers i embotelladors de vi procedent de l'agricultura ecològica, lidera en aquest cas el rànquing Catalunya, amb 205 indústries. 

55.118 ha totals 

(Font: MAPAMA- Encuesta sobre Superficies y Rendimientos de Cultivos ESYRCE 2016) 

42.822 Ha inscrites DO 

(Font: INCAVI, 2016) 

14.877 Ha ecològiques 

(Font: MAPAMA - Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica 2017). 

Cellers superfície DO's

 

 

 

 

Producció

La producció s'ha mantingut molt estable durant l'última dècada; aproximadament 3,1 milions d'hectolitres; gràcies a increments del rendiment per hectàrea. 

Producció de vi

 

ÚLTIMS DOCUMENTS DE CONEIXEMENT

EL MERCAT DEL VI A PERÚ

22.09.21

EL MERCAT DEL VI A PERÚ

Informe que inclou la presentació del mercat del vi a Perú, la definició del sector, anàlisi de la oferta i dels competidors de les bodegues catalanes, l’impacte de la Covid-19 en el consum del producte, tendències del mercat i perfil del consumidor així com la descripció de la distribució i les barreres tècniques i aranzelàries al mercat.

[ACCÉS RESTRINGIT]

EL MERCAT DEL VI A COLÒMBIA

22.09.21

EL MERCAT DEL VI A COLÒMBIA

Informe que inclou la presentació del mercat del vi a Colòmbia, la definició del sector, anàlisi de l'oferta i dels competidors de les bodegues catalanes, l’impacte de la Covid-19 en el consum del producte, tendències del mercat i perfil del consumidor així com la descripció de la distribució i les barreres tècniques i aranzelàries al mercat.

[ACCÉS RESTRINGIT]

Principals sectors exportadors 

29.11.19

Principals sectors exportadors

El sector agroalimentari català i les seves exportacions són motor de l’economia. En aquest context, destaca el sector de la Carn i porcí , amb un 33 % del total de les exportacions agroalimentàries, seguit del sector fine food, amb un 29%.

 
Veure tots els documents

ACTUALITAT DEL SECTOR VI I CAVA

Veure totes les notícies relacionades