DO Penedès

Consell Regulador DO Penedès

Adreça: Plaça Àgora, 1
08720, Vilafranca del Penedès (Barcelona)
Telèfon: 938 904 811
E-mail: comunicacio@dopenedes.cat 
Web: www.dopenedes.cat

Tot i que hi ha raïm tant blanc com negre, la varietat més representativa és el xarel·lo, que fa vins blancs tranquils o escumosos intensos i amb caràcter.

És la DO territorial més àmplia i variada de Catalunya, on s'hi elaboren vins de tota mena, blancs, rosats i negres, joves i de guarda, però també escumosos i fins i tot vins dolços.

La seva proximitat a Barcelona i a la Costa Daurada converteix la DO Penedès en un gran destí enoturístic

La DO Penedès s'estén per la riba mediterrània entre els rius Llobregat i Gaià, entre Barcelona i Tarragona, a recer de la Serralada Prelitoral i arribant fins a les muntanyes de Montserrat, en un territori sempre obert a la influència del Mediterrani.

Els terrenys estan formats per petits pujols que van pujant des del mar fins a Montserrat, passant per les petites valls dels diversos rius que hi flueixen. El clima és mediterrani, temperat, càlid i suau, amb notables oscil·lacions tèrmiques estacionals. La baixa pluviositat i l'elevada insolació contribueixen a fer del Penedès una zona òptima per al conreu de la vinya.

La DO està constituïda per tres zones diferenciades, repartides per les comarques de l'Alt i el Baix Penedès, el Garraf, l'Anoia, el Baix Llobregat i algunes terres de l'Alt Camp i el Tarragonès.

Són el Penedès Superior, proper a la Serralada Prelitoral (Alt Penedès, Alt Camp, Anoia i Baix Llobregat), que gaudeix de precipitacions més freqüents i de més contrast entre temperatures màximes i mínimes. El Penedès Marítim (a tocar del mar i de la Serralada Litoral, bàsicament a les comarques del Baix Penedès i el Garraf) té una climatologia més temperada per la influència i proximitat del mar. El Penedès Central, entre una zona i l'altra i fonamentalment en l'Alt Penedès té unes condicions climàtiques de transició i equilibri entre ambdós microclimes.

La DO Penedès és àmpliament reconeguda per la qualitat dels seus vins blancs, tant els elaborats amb les varietats tradicionals, xarel·lo, macabeu i parellada, com amb les que amb els anys s'han introduït i aclimatat amb èxit: chardonnay, riesling i sauvignon blanc, principalment.

En el cas dels vins blancs joves, són vins d'una gran riquesa aromàtica, de textura suau i amb un bon equilibri entre acidesa i alcohol. També s'hi elaboren blancs de fermentació o criança en bóta, més potents i d'aromes més complexes i que poden evolucionar positivament entre dos i cinc anys.
Xarel·lo, l'expressió d'un territori


Amb tot, el xarel·lo és la varietat de raïm més conreada a la DO i gaudeix d'una excel·lent adaptació als terrers i climes penedesencs. Se n'elaboren vins joves amb cos, acidesa equilibrada, afruitats, aromàtics i amb una bona graduació alcohòlica. Els vins de xarel·lo amb criança resulten consistents, càlids, llargs, amb final mineral i expressió marcadament varietal.

Fruit de la constant innovació i de la recuperació de varietats pròpies que havien desaparegut i l'atenció a les noves tendències, la DO Penedès ofereix també una àmplia gamma de vins negres de qualitat. Les varietats més esteses són el cabernet sauvignon, el merlot i l'ull de llebre, i s'està recuperant el conreu del sumoll i la garnatxa negra.
I els escumosos: Clàssic Penedès


La convivència en el territori amb la DO Cava, ha propiciat que la DO Penedès també empari vins escumosos, tot i que sempre en un volum molt menor que els vins tranquils. Són els Clàssics Penedès, elaborats segons els mètodes tradicional i ancestral, amb els que s'elaboren també la resta dels millors escumosos de qualitat d'arreu del món.

Els Clàssics Penedès es caracteritzen per dos requisits molt estrictes: s'han d'elaborar exclusivament amb raïm certificat com ecològic, hi ha de tenir una criança mínima en ampolla de quinze mesos.