Infografies

L’expertesa de més de 30 anys ens proporciona un profund coneixement del sector agroalimentari català. El nostre objectiu és fer-hi arribar aquest know how a través d’informació actualitzada, d’elaboració pròpia, especialitzada i gratuïta.   

Sota la filosofia de compartir coneixement, posem a disposició dels professionals tota aquella documentació d’elaboració pròpia amb dades enfocades exclusivament al sector agroalimentari.  

Exportacions agroalimentàries de Catalunya per sectors – Gener a juliol de 2021

23.09.21

Exportacions agroalimentàries de Catalunya per sectors – Gener a juliol de 2021

Les exportacions agroalimentàries catalanes creixen un 6,64% al juliol i acumulen un 12,40% en el que va de l’any 2021, en comparació al mateix període de l’any anterior (de gener a juliol). Representen el 15,61% del total de les exportacions catalanes de tots els sectors, que han arribat fins als 46.697 milions d'euros, el que suposa un augment del 26,02%. El sector carni continua el lideratge en les exportacions i  el sector del vi recupera el seu posicionament exportador, amb un increment de 23,25%.

Comparativa exportacions agroalimentàries catalanes – Gener a juliol 2021 VS gener a juliol 2020

23.09.21

Comparativa exportacions agroalimentàries catalanes – Gener a juliol 2021 VS gener a juliol 2020

El carni manté el lideratge pel que fa a exportacions agroalimentàries (37% del total) amb un increment del valor del 4,21%. El segon lloc correspon al sector multiproducte o Fine Food (28,09% del total exportat en valor). Aquest sector augmenta les seves exportacions un 15%. De la resta de sectors, destaca el de la fruita i l’horta, que se situa en tercera posició (7,93%) i registra un increment en valor del 6,25% respecte al mateix període de 2020. Els olis ocupen la quarta posició amb el 7,58%, que creixen un 26,73% en valor. El sector del vi i cava trenca la tendència decreixent de l’any anterior amb un creixement del 23,25% respecte al 2020.

Exportacions agroalimentàries de Catalunya 2020 - Exportacions per sectors i demarcacions

22.02.21

Exportacions agroalimentàries de Catalunya 2020 - Exportacions per sectors i demarcacions

El sector de agroalimentari es consolida com a motor de l’economia catalana: creix un 6,62 % en valor i un 6,95 % en volum i supera per primera vegada els 11.000 M€ en les seves exportacions (11.435,01 M€). El sector carni, liderat per les vendes de porc, i el Fine Food continuen sent el gruix del valor de les exportacions. Els sectors que més creixen el 2020 son: carn i embotits, olis vegetals i fruita i horta. Decreixen peix i marisc, vi i cava i Fine Food.

Exportacions agroalimentàries de Catalunya 2020 - Resum

22.02.21

Exportacions agroalimentàries de Catalunya 2020 - Comparativa 2019 – 2020

Les exportacions agroalimentàries catalanes han registrat un molt bon any, tot i el context econòmic i polític mundial de creixent incertesa i alentiment del comerç. El bon posicionament dels productes i empreses agroalimentàries catalanes en els mercats internacionals és el resultat de l’impuls de la internacionalització dels últims anys i exemple de l'alt nivell de competitivitat del sector respecte a altres països productors.

Exportacions agroalimentàries de Catalunya 2020 - Efecte COVID

22.02.21

Exportacions agroalimentàries de Catalunya 2020 - Efecte COVID

En un any globalment a la baixa pel conjunt de les vendes internacionals catalanes per la crisis desencadenada per la Covid-19 i en particular per la incidència de les polítiques proteccionistes de l’Administració Trump als EUA o la incertesa de la resolució del Brexit, el sector agroalimentari català demostra la seva resiliència i és l’únic que augmenta les seves exportacions.

Exportacions agroalimentàries de Catalunya 2020 - Evolució exportacions agroalimentàries

22.02.21

Exportacions agroalimentàries de Catalunya 2020 - Evolució exportacions agroalimentàries

En els últims 10 anys, les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 84,73% en valor i un 45,78% en volum, fet que posa en relleu que el sector és competitiu pel seu alt valor afegit. El sector agroalimentari se situa, per primera vegada, com a segon sector econòmic exportador de Catalunya i és l’únic sector que augmenta les seves vendes a l’exterior. Catalunya reforça el superàvit comercial, que va aconseguir per primera vegada el 2019, situant-se el 2020 en una taxa de cobertura del 117,69%.

Exportacions agroalimentàries de Catalunya 2020 - Exportacions per sectors i mercats

22.02.21

Exportacions agroalimentàries de Catalunya 2020 - Exportacions per sectors i mercats

Catalunya exporta aliments i begudes a 190 mercats. França, Xina i Itàlia són els principals mercats receptors, però destins com la Xina, Aràbia Saudita, el mercat africà, Vietnam, Corea, Hong Kong i Singapur són cada cop més atractius per als productes catalans. El número d’empreses exportadores es manté per sobre de les 2.700.

Brexit. Exportacions agroalimentàries catalanes a Regne Unit

02.01.21

Brexit. Exportacions agroalimentàries catalanes a Regne Unit

L’alimentació és el quart sector en importància de les exportacions catalanes al Regne Unit amb un 12,71% del total exportat amb 548,70M€ exportats al 2019 (el 5,14% del total exportat al Mon). Cal remarcar que, en els últims 10 anys les exportacions catalanes agroalimentàries al Regne Unit han crescut un 66,49% en volum i s’han doblat en valor (103,18%). Actualment, és el sisè país de destí de les exportacions d’aliments i begudes de Catalunya, per darrera de França, Itàlia, Xina, Alemanya i Portugal. Tanmateix, Catalunya és el 19è proveïdor Mundial del Regne Unit en Alimentació i el l’11è entre els països integrants de la UE.

Brexit. Exportacions agroalimentàries a Regne Unit per sectors

02.01.21

Brexit. Exportacions agroalimentàries a Regne Unit per sectors

Infografia que ens indica el pes de cada sector en les exportacions agroalimentàries al Regne Unit. El sectors que més hi exporten són el Fine Food (35,61%), el carni (31,24%), la fruita i horta (10,96%), el vi (8,56%) , els olis vegetals (5,10%) i el peix (1,63%).

Brexit. Procediment per a l’exportació de productes agroalimentaris d’origen vegetal

02.01.21

Brexit. Procediment per a l’exportació de productes agroalimentaris d’origen vegetal

El Brexit desencadena un seguit de canvis en la gestió logística, operativa i burocràtica de les empreses que vulguin exportar els seus productes a Regne Unit. Totes aquestes noves demandes i requisits a l’hora d’exportar-hi productes s’aniran implementat al llarg del 2021 a través de tres fases diferents (gener, abril i juliol) en les que, paulatinament, es demanaran requisits i documentació cada vegada més específica. La infografia indica les dates clau a tenir en compte per exportar productes alimentaris d’origen vegetal.