21.06.21

'Benvinguts a Pagès' es consolida amb una oferta estable tot l'any i recupera la presencialitat el 2 i 3 d'octubre

Benvinguts a Pagès recupera la presencialitat aquest 2021. La festa de la pagesia catalana tornarà a obrir les portes de les explotacions agroalimentàries de Catalunya el primer cap de setmana d’octubre. La ciutadania tindrà l’oportunitat de desplaçar-se al territori i participar d’una experiència que permet conèixer l’origen d’allò que mengem i comprar directament als productors sense intermediaris.

Més de 150 explotacions, prop de 200 allotjaments rurals i uns 200 restaurants que treballen amb productes de proximitat configuraran l’oferta de Benvinguts a Pagès La Festa, el cap de setmana del 2 i 3 d’octubre a Catalunya. La situació de pandèmia va impedir l’any passat celebrar la jornada de portes obertes de la pagesia, però aquest any es recupera el format tradicional amb la participació de totes les comarques catalanes

La principal novetat de l’edició d’aquest any de Benvinguts a Pagès serà l’obligatorietat de reservar prèviament les visites gratuïtes a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que esdevé el punt de trobada i de consulta d’informació de tot el projecte. “Els pagesos i pageses estan responent amb entusiasme i il·lusió, tenen ganes d’obrir les portes de casa seva i explicar a la ciutadania el seu dia a dia”, ha explicat Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca.

Rutes d’un dia o de cap de setmana

El primer cap de setmana d’octubre es mantenen les rutes d’un dia o bé de cap de setmana que inclouen les visites gratuïtes a les explotacions, l’estada als allotjaments i restaurants de cada territori i també proposen redescobrir el patrimoni i la història de cada indret. Benvinguts a Pagès inclou les rutes Costa Brava, Paisatges de Barcelona, Costa Barcelona, Costa Daurada, Terres de l’Ebre, Terres de Lleida i Pirineus.

‘Benvinguts a Pagès Tot l’Any’

Paral·lelament a la nova edició de Benvinguts a Pagès La Festa creix i consolida un projecte que estrena una nova línia a partir d’aquest any amb la incorporació de Benvinguts a Pagès Tot l’Any, una oferta estable amb un  centenar d’explotacions que ofereixen unes experiències turístiques de qualitat per fomentar la venda de proximitat, la revalorització de la pagesia i el producte local. “Responem a una demanda del sector que, a través d’aquestes visites de pagament, podrà obrir una nova via de negoci amb unes estades de primer nivell, que en alguns casos incorporen tasts de producte”, ha detallat Sentmartí. Prodeca ha ofert un assessorament individualitzat previ a les explotacions participants a Benvinguts a Pagès Tot l’Any, que compten amb el Segell de Venda de Proximitat, per ajudar-les a donar forma a aquestes visites, que busquen promoure la professionalització del sector.

El públic compta amb una gran oferta d’activitats turístiques diferenciades i exclusives en què destaquen, per exemple, poder fer de safraner durant un dia a una explotació del Pallars Jussà, visitar una producció de mel al Baix Camp i descobrir el món de les abelles o fer de pagès durant tot un dia en una explotació de la Garrotxa en què podreu munyir les vaques, entrar al galliner i recollir la fruita.

Les visites de pagament ja es poden reservar a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que funciona com a central de reserves i permet la cerca per producte o bé per comarques, i també s’apliquen tots els protocols de prevenció i seguretat en matèria de Covid-19. El projecte està obert al conjunt d’explotacions del territori i manté les inscripcions obertes de manera permanent per promoure que cada productor es pugui adherir tenint en compte l’estacionalitat del seu producte.

Presentació del projecte

Les novetats del projecte de Benvinguts a Pagès es van presentar el passat dilluns 21 de juny a l’explotació Masiets & Perich, de Rajadell, al Bages, i ha comptat amb la participació del director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, del comunicador i ramader, en Peyu, i de la responsable de l’explotació, Mònica Soler.

 

En Peyu, que s’estrenarà a Benvinguts a Pagès per primera vegada, ha apuntat la importància que “la ciutadania valori el sector primari, que prengui consciència de l’origen d’allò que mengem, recuperar el prestigi i que ser pagès pugui ser una sortida laboral i un projecte de vida tan vàlid com qualsevol altre”. En aquest sentit, el popular comunicador i ramader ha mantingut una conversa amb la responsable de Masiets & Perich amb qui han compartit la feina a pagès i les seves vivències. L’explotació de carn de vedella, pollastre ecològic i oli compta amb l’empenta de dos joves ramaders del Bages que des de fa dos anys han decidit emprendre des del sector primari. Mònica Soler ha comentat que en el marc de les visites de Benvinguts a Pagès Tot l’Any  "expliquem a la ciutadania què és un ramat extensiu, què mengen les nostres vaques, on dormen i, en definitiva, el nostre dia a dia a pagès en què treballem també la producció de  pollastre i les oliveres”. Soler ha explicat que “el nostre avi era pagès i des de fa dos anys vam decidir emprendre i llançar-nos en aquest món, que és dur i sacrificat, però té recompensa”.

En les cinc edicions presencials celebrades fins al moment de Benvinguts a Pagès més de 100.000 persones han visitat les prop de 800 explotacions, 930 allotjaments i més de 750 restaurants que han participat de la iniciativa fins al moment. L’any passat el projecte es va traslladar a la xarxa durant un cap de setmana en què es van aconseguir més de 330.000 visualitzacions a les xarxes socials.

Comparteix aquesta notícia